Νίκος Κορογιαννάκης: Η επιστολική ψήφος θεσπίστηκε, πρέπει όμως και να πετύχει


ΑΠΟΨΗ

Η επιστολική ψήφος θεσπίστηκε,
πρέπει όμως και να πετύχει

του Νίκου Κορογιαννάκη (*)

Η θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου (δυστυχώς μόνο με την ψήφο της Ν.Δ.) για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 αποτελεί δικαίωση για τους απόδημους Έλληνες-αν και δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς-και μια αναμφισβήτητη μεταρρύθμιση που πιστώνεται η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ενδιαφέρον εγγραφής των αποδήμων είναι εντυπωσιακό. Αν και δεν έχουμε ακριβή στοιχεία τα οποία να διαχωρίζουν τις αιτήσεις κατοίκων εξωτερικού / εσωτερικού, ήδη σε λιγότερο από μια εβδομάδα έχουν γραφτεί περίπου 10.000 ψηφοφόροι. Μεγάλο μέρος από αυτούς είναι από το εξωτερικό. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός συγκρινόμενος με τους 22.855κατοίκους εξωτερικού που γράφτηκαν στα Προξενεία για τις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Η εγγραφή είναι εύκολη και ταχεία, σε 3-5 λεπτά έχουν γραφτεί όσοι έχουν πρόσβαση στο TAXISή όσοι διαθέτουν διαβατήριο και ταυτότητα ή τον αριθμό δημοτολογίου πρόχειρο.  Οι πληροφορίες που έχουμε από τα δίκτυα των αποδήμων συγκλίνουν στο ότι στο δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα κανένα σημαντικό τεχνικό ή ουσιαστικό πρόβλημα το οποίο να μην ξεπεράστηκε.

Υπάρχουν,όμως, πολλοί που ενώ είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους  δεν διαθέτουν τα παραπάνω, ή δυσκολεύονται με την ηλεκτρονική εγγραφή. Έχει προβλεφθεί δυνατότητα ταυτοποίησης για τους κατοίκους εξωτερικούδια ζώσης, στα Προξενεία. Αυτό σε μεγάλες χώρες είναι ανέφικτό-χρειάζεται ταξίδι εκατοντάδων ακόμα και χιλιάδων χιλιομέτρων. Ελπίζουμε ότι, αν χρειαστεί, το Υπουργείο Εσωτερικών θα επιδείξει ευελιξία,λαμβάνονταςεγκαίρως τυχόν επιπλέον μέτρα διευκόλυνσης και αρωγής των ψηφοφόρων. Είναι βέβαιο ότι μόλις εγγραφούν όσοι δεν έχουν δυσκολίες, θα αρχίσουν να συσσωρεύονται όσοι δυσκολεύονται και το σύστημα, ηλεκτρονικό και έμψυχο, θα δοκιμαστεί. Και ο χρόνος είναι λίγος, δύο μήνες, περίπου, απομένουν προκειμένου να τηρηθούν οι προθεσμίες ώστε να φτάσουν τα ψηφοδέλτια εγκαίρως στην κάλπη.

Για εμάς που ζούμε στο εξωτερικό είναι πολύ σημαντικό η διαδικασία αυτή να πετύχει τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά:

1) Να γραφτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες για να ψηφίσουν επιστολικά από το εξωτερικό.

2) Να μην προκύψουν πρακτικά προβλήματα εγγραφής και, αν προκύψουν, να επιλυθούν εγκαίρως.

3) Να λειτουργήσουν «ρολόι» οι διαδικασίες αποστολής και παραλαβής των επιστολικών ψήφων.

Αν πετύχει η επιστολική ψήφος στις Ευρωεκλογές, θα είναι εφικτό να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα ανεμπόδιστης ψήφου μας από το εξωτερικό για το μέλλον και για τις εθνικές εκλογές. Θα καθησυχαστούν όσοι, στην αντιπολίτευση, έχουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της ή εσκεμμένα υποσκάπτουν την ψήφο των αποδήμων για να περιορίσουν το δικαίωμα έκφρασης των κατοίκων εξωτερικού, των οποίων την ψήφο ίσως φοβούνται και γιαυτό δεν επιθυμούν.  Και, ενδεχομένως, θα καταστεί εφικτό να επεκταθεί η επιστολική ψήφος και στους Έλληνες εντός Ελλάδος στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

 

(*) Ο Ν.Κορογιαννάκης είναι δικηγόρος που ζει στις Βρυξέλλες. Στις εκλογές του 2023 ήταν υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με την Νέα Δημοκρατία ως εκπρόσωπος των αποδήμων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βοστώνη: Η Νίκη Κεραμέως σε εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και την επιστολική ψήφο

Νέα Υόρκη: Προετοιμασίες για τη Μεγάλη Παρέλαση των Ελληνοαμερικανών και παράλληλες εκδηλώσεις

Μπανγκόκ: Δύο Καστοριανοί νοστιμεύουν τους Ταϊλανδούς με το ελληνικό εστιατόριό τους