Μοναστήρι: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

Μοναστήρι (Β. Μακεδονία): Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου,, διοργανώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά στη Βόρεια Μακεδονία. Την εκδήλωση φιλοξένησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι κ. Αλέξανδρος Βιδούρης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Πελαγονία». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μοναστήρι. Περισσότεροι από 50 καλεσμένοι από τις δύο χώρες, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα, ταξίδεψαν στην έδρα του Γενικού Προξενείου για να παρακολουθήσουν τις ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών. Το θέμα της φετινής εκδήλωσης ήταν «Η ελληνική γλώσσα πέρα ​​από τα σύνορα της Ελλάδας: η συμβολή και οι προοπτικές της».

Στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης, ο οικοδεσπότης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι κ. Αλέξανδρος Βιδούρης εξήγησε τον λόγο για τον οποίο επιλέχθηκε και αφιερώθηκε η συγκεκριμένη μέρα σε αυτή την πανάρχαια γλώσσα. Η 9η Φεβρουαρίου είναι η μέρα μνήμης της κοίμησης του εθνικού Έλληνας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, ο οποίος, όπως τόνισε ο Γενικός Πρόξενος, αν και γεννημένος Έλληνας, ήταν ο ίδιος δίγλωσσος και έμαθε την ελληνική γλώσσα αργότερα στη ζωή του. Πέραν τούτου, κατάφερε να την κατακτήσει σε βαθμό που έγινε όχι μόνο ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας, αλλά και το ελληνικό κράτος επέλεξε τους στίχους του για τον εθνικό ύμνο.

Κεντρική ομιλήτρια φέτος ήταν η καθ. Ελένη Γρίβα, καθηγήτρια εφαρμοσμένης γλωσσολογίας, ειδικευμένη στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και στην αντιμετώπιση της διγλωσσίας/πολυγλωσσίας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπου κατέχει τη θέση Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Ολιστικής Μέριμνας.
Ο κεντρικός άξονας της ομιλίας της ήταν η θέση της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο χάρτη των γλωσσών, καθώς και η συμβολή αυτής της απανταχού παρούσας γλώσσας στην επιστήμη, αλλά και στην ανθρώπινη καθημερινότητα.

Σχετικά με τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας, καθώς και την αντιπαραβολή της με τη μακεδονική, μίλησε ο υπεύθυνος διδασκαλίας και πιστοποίησης της ελληνομάθειας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Κρίστιαν Βελιάνοβ.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό και η πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια, Σοφία Φιλιππίδου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Πελαγονία» Ευγένιος Ρίστεβσκι, ενώ προβλήθηκαν και βιντεομηνύματα του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Κότσιρα και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννη Χρυσουλάκη.

Επιπλέον, στη φετινή εκδήλωση ο Γενικός Πρόξενος ανακοίνωσε την είδηση ​​ότι την ίδια μέρα το πρωί υπεγράφη η θετική απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό με την οποία ο τομέας διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας του Συλλόγου Πελαγονία αναγνωρίζεται ως Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας.

Στο τέλος της εκδήλωσης, εκτός από τα πιστοποιητικά ελληνομάθειας στους συμμετέχοντες στην τελευταία εξεταστική συνεδρίαση στο εξεταστικό μας κέντρο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη μακροχρόνια συνεργασία, και με αφορμή την 25η επέτειο του Συλλόγου, απένειμε πλακέτες στην καθηγήτρια Ελένη Γρίβα και στην κυρία Χριστίνα Πεταλωτή, Προϊσταμένη του Τμήματος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί ιδιαίτερα τα μέλη του για την εθελοντική υποστήριξη κατά την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης:
Μαρία Βασίλεβσκα - δασκάλα νέας ελληνικής γλώσσας ως ΞΓ/Γ2
Ντάβιντ Κοζάροβ- φωτογραφία
Ντάμιαν Κοζάροβ- τεχνική υλοποίηση

Πηγή: Pelagonia Association

https://pelagonija.org/el/international-greek-language-day-2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βοστώνη: Η Νίκη Κεραμέως σε εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και την επιστολική ψήφο

Νέα Υόρκη: Προετοιμασίες για τη Μεγάλη Παρέλαση των Ελληνοαμερικανών και παράλληλες εκδηλώσεις

Μπανγκόκ: Δύο Καστοριανοί νοστιμεύουν τους Ταϊλανδούς με το ελληνικό εστιατόριό τους