Τασμανία: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 28ο Ετήσιο Ελληνικό Φεστιβάλ «Εστία»

NORTH HOBART (ΤΑΣΜΑΝΙΑ): Το 28ο Ετήσιο Ελληνικό Φεστιβάλ «Εστία» της Τασμανίας ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 3 Μαρτίου, με μεγάλο πανηγύρι στα κοινοτικά κτίρια, στο προαύλιο και στον δρόμο της Ελληνικής Kοινότητας στο North Hobart.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Νέος Κόσμος" της Αυστραλίας, την Κυριακή το πρωί η μεγάλη αίθουσα της κοινότητας ήταν έτοιμη να υποδεχτεί τον κόσμο ενώ στο προαύλιο το άρωμα από το χταπόδι στα κάρβουνα έσμιγε με τη γλυκιά μυρουδιά των τηγανιτών λουκουμάδων. Τα περίπτερα ήταν στημένα, και ο κος Μανώλης Ρούσος, γενικός διευθυντής της κοινότητας τρέχει παντού φροντίζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες. Η τοπική ορχήστρα «Διονύσης» παίζει παλαιά και νέα τραγούδια και ο κόσμος έχει αρχίσει να μαζεύεται στον δρόμο και να τραγουδά μαζί. Η ημέρα αν και ηλιόλουστη, είχε δυνατούς ανέμους και ψιλόβροχο που τελικά δεν φάνηκε όμως να εμπόδισε τον κόσμο καθώς ως το μεσημέρι εκατοντάδες περίμεναν ώρες στις ουρές για καλαμάρια, ψητό χταπόδι, σουβλάκι και κυρίως για τους διάσημους λουκουμάδες που τηγανίζουν οι κυρίες της φιλοπτώχου.

Ο κ. Γιώργος Μελάς, από την Κάλυμνο, ξεπούλησε 250 κιλά χταπόδι στα κάρβουνα μέσα από το περίπτερο του στο οποίο είναι συγκεντρωμένη και βοηθά όλη η οικογένεια. «Η καρδιά μας είναι για την κοινότητα», μας λένε. «Εμείς δεν έχουμε τον ελληνισμό της Μελβούρνης ή Σίδνεϊ, αλλά είμαστε πολύ δεμένη κοινότητα», λέει η δεκαεξάχρονη Μαρία, η εγγονή του κ. Γιώργου, που πηγαίνειστο Γυμνάσιο και μαθαίνει ελληνικά. «Προσπαθούμε πολύ να μαθαίνουμε τα παιδιά ελληνικά και να συμμετέχουν τα παιδιά στο Φεστιβάλ ώστε να μαθαίνουν και να συνεχίζουν την παράδοση», μας λέει ο κος Δημήτρης Τζιάκης, φίλος της οικογένειας. Επίσης, βοηθάει ως σεφ και στο μεγάλο δείπνο που γίνεται για τη φιλανθρωπική οργάνωση Variety τον Αύγουστο για πεντακόσια άτομα. Έχει συμμετέχει στο φεστιβάλ «Εστία» από την πρώτη χρονιά το 1994 ως εθελοντής, αρχικά ως γνωστός ηθοποιός της Τασμανίας, αλλά και παρουσιαστής του φεστιβάλ για πολλά χρόνια «μάλιστα μία φορά είχαμε πάει το φεστιβάλ στο Worf και το Φεστιβάλ κράτησε για τρεις ημέρες αλλά είχε πάρα πολύ δουλειά» λέει γελώντας.

ΤΟ "ΟΥΖΟ" ΤΗΣ ΤΑΣΜΑΝΙΑΣ

Η κυρία Ρίτσα Νικολάου και ο σύζυγός της είναι οι κατασκευαστές του ποτού ΚΟΥΜΟΖΟ – ούζο που φτιάχνεται στην Τασμανία και έχουν περίπτερο στο Φεστιβάλ. «Απαγορεύεται να το λέμε ΟΥΖΟ γιατί φτιάχνεται εδώ στην Τασμανία» και έτσι προέκυψε το ΚΟΥΜΟΖΟ μας λέει η κα Νικολάου. «Η ιστορία ξεκίνησε με τον πατέρα μου John Koumos που έφτιαχνε ούζο όταν ήταν νέος στην γενέτειρά του, τους Λειψούς τη δεκαετία του ’40. Καθώς ο πατέρας της απεβίωσε πριν χρόνια, μετά από εκτεταμένη έρευνα, η κυρία Ρίτσα ανακάλυψε την συνταγή του πατέρα της για το ούζο πριν τέσσερα χρόνια μέσω ενός ξάδερφου, ετών 95, στην Ελλάδα που ήταν ακόμα εν ζωή και όχι μόνο έφτιαχνε το ούζο με τον πατέρα της όταν ήταν μικροί, αλλά θυμόταν και την ακριβή δοσολογία για την συνταγή παρασκευής του. Στη συνέχεια βρήκε αποστακτήριο φίλων στα Central Highlands και ξεκίνησε η παραγωγή του ΚΟΥΜΟΖΟ βασισμένη στην παραδοσιακή συνταγή από τους Λειψούς αλλά εμπλουτισμένη με τοπικά βότανα της Τασμανίας.

«Δεν είναι σαν το ούζο της Ελλάδας, γιατί το δικό μας έχει βάση το αλκοόλ και όχι την γκράπα, αλλά έχει το γλυκάνισο και πολλά άλλα μυρωδικά μέσα», λέει. «Για το φεστιβάλ ετοιμάσαμε ειδικό κοκτέιλ το ‘Εστια’ που γίνεται με γρεναδίνη και λεμονάδα. Και ΚΟΥΜΟΖΟ φυσικά!».

 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ LAUNCESTON

Πριν ένα χρόνο, η κα Ρίτσα έγινε πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Launceston.«Είμαστε 150 άτομα περίπου και έχουμε εκκλησία την Κοίμηση της Θεοτόκου, όπου ο παπάς από το Χόμπαρτ επισκέπτεται μία φορά τον μήνα για λειτουργία, αλλά εμείς ανοίγουμε την εκκλησία κάθε Κυριακή ώστε ο κόσμος να ανάψει ένα κερί και να προσευχηθεί», αναφέρει.

«Τώρα θέλουμε να ξεκινήσουμε και κατηχητικό σχολείο για τα παιδιά για να διαβάζουμε και το Ευαγγέλιο ώστε να μαθαίνουν τα παιδιά για την θρησκεία μας». Προσπαθούν, επίσης, να διδάξουν τα παιδιά ελληνικούς χορούς, να διαβάζουν παραμύθια ώστε να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα. Δάσκαλοι δεν υπάρχουν και η κοινότητα χρειάζεται απεγνωσμένα ελληνικά βιβλία για το Δημοτικό, ευαγγέλια, βίντεο για να βλέπουν ελληνικά θέματα, γιατί συναντιούνται κάθε δεκαπέντε ημέρες και βλέπουν τα ελληνικά νέα ώστε να κρατούν επαφή με το τι γίνεται στην Ελλάδα.

 
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "Νέος Κόσμος"
          https://neoskosmos.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βοστώνη: Η Νίκη Κεραμέως σε εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και την επιστολική ψήφο

Νέα Υόρκη: Προετοιμασίες για τη Μεγάλη Παρέλαση των Ελληνοαμερικανών και παράλληλες εκδηλώσεις

Μπανγκόκ: Δύο Καστοριανοί νοστιμεύουν τους Ταϊλανδούς με το ελληνικό εστιατόριό τους