Οι ομογενείς διαπρέπουν και στην Νότια Αφρική. Το παράδειγμα του Σταύρου Νικολάου

Ντέρμπαν (ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ):  Οι Έλληνες της διασποράς διαπρέπουν και στην Νότια Αφρική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του ομογενή Σταύρου Νικολάου ο οποίος τη χρονιά που μας πέρασε, τιμήθηκε με το βραβείο ARGO (Αργώ). Τα βραβεία είναι μια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης ΑΡΓΩ – Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών, στόχος της οποίας είναι η επιβράβευση των Ελλήνων της Διασποράς που τιμούν την καταγωγή τους, η προβολή των επιτευγμάτων τους για παραδειγματισμό των νεότερων γενεών, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, αλλά και η ευαισθητοποίηση της Ελλάδας για την επιτυχία των νέων της στο εξωτερικό.

Ο Σταύρος Νικολάου τιμήθηκε για τη δημόσια και ανθρωπιστική του προσφορά μέσω του φαρμακευτικού ομίλου Aspen Pharmacare (που εδρεύει στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής), για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και του AIDS. «Είναι πολύ σημαντικές γέφυρες που πρέπει να χτίσουμε, ιδιαίτερα σήμερα που βιώνουμε αναστάτωση γύρω από την παγκόσμια γεωπολιτική» υπογράμμισε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ομογενής επιχειρηματίας που διαπρέπει στη Νότια Αφρική με σημαντικό κοινωνικό έργο.

Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Ο Σταύρος Νικολάου που δραστηριοποιείται στη φαρμακευτική βιομηχανία της Νότιας Αφρικής η οποία κατασκεύασε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού στη χώρα αυτή και εκπροσωπεί τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο στις χώρες BRICS, έκανε ειδική αναφορά στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική Διασπορά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών της με τη μητέρα πατρίδα. Επισήμανε πως η βράβευσή του αντανακλά τη βούληση για τη σύσφιξη των δεσμών της Ελλάδας με την ομογένεια. «Η ελληνική Διασπορά έχει αρκετά ταλαντούχα και καταρτισμένα μέλη και η οικοδόμηση αυτών των παγκόσμιων δικτύων είναι σημαντική για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ελλάδας, της ανθρωπότητας και ειδικότερα την ανάπτυξη της οικονομίας με βάση την εκπαίδευση και την τεχνολογία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος εστίασε στην ελληνική κοινότητα της Νότιας Αφρικής, της οποίας αποτελεί διακεκριμένο μέλος της. «Η ελληνική κοινότητα στη Νότια Αφρική ανέρχεται περίπου σε 50.000, αποτελούμενη από πολλές διαφορετικές γενιές. Φυσικά, είναι μια κοινότητα για την οποία είμαι ιδιαίτερα περήφανος. Είναι μια κοινότητα που έχει επιτύχει επιτεύγματα σε πολλούς τομείς της νοτιοαφρικανικής κοινωνίας», όπως στον επιχειρηματικό χώρο, στην ιατρική, στη μηχανική, στη νομική, στον αθλητισμό και στην τέχνη. «Οι Έλληνες που ζουν στη Νότιο Αφρική δραστηριοποιούνται σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας της και αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος της» επισήμανε.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Όσον αφορά την οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τη Νότια Αφρική, ο Σταύρος Νικολάου παρατήρησε πως οι δύο οικονομίες είναι τελείως διαφορετικές. «Η νοτιοαφρικανική οικονομία καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την εξόρυξη και τα εμπορεύματα, ενώ είναι και η πιο βιομηχανοποιημένη χώρα της Αφρικής» επισήμανε, διαπιστώνοντας παράλληλα δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς των υπηρεσιών, του τουρισμού και της ναυτιλίας, αλλά και στη βιομηχανία.

Περαιτέρω, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα και η Νότια Αφρική μπορούν να συνεργαστούν στους τομείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού. Για παράδειγμα, ανέφερε το ράγκμπι και δήλωσε έκπληκτος καθώς στην εκδήλωση συνάντησε την προπονήτρια της Springbok Attica που προπονεί την εθνική ομάδα της Ελλάδος.

Μιλώντας για τον φαρμακευτικό όμιλο Aspen Pharmacare, του οποίου είναι υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος και αρμόδιος για τη στρατηγική εμπορική ανάπτυξή του, είπε πως είναι παγκόσμιος και ότι έχει παρουσία στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ
ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Τέλος, αναφέρθηκε στη βράβευσή του δηλώνοντας πως αισθάνεται τεράστια τιμή και χαρά. «Πολύ συγκινητικό για μένα που λαμβάνω αυτό το βραβείο σημαίνει πολλά λόγω της δικής μου κληρονομιάς, αλλά μπορώ επίσης να πω πόσο ευχάριστο είναι να επισκέπτεσαι την Ελλάδα και να βιώνεις την ελληνική κουζίνα, τον ελληνικό πολιτισμό την ελληνική θρησκεία. Νιώθω αν και είμαι βαθιά ριζωμένος στην Αφρική, την πνευματική και ιστορική μου σύνδεση με την Ελλάδα». Δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας χαρακτηρίζοντας την «δύναμη προώθησης της ελληνικής Διασποράς», αλλά και την πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής στην Αθήνα, τις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στη Νότια Αφρική, τον επικεφαλής των Βραβείων ΑΡΓΩ Σπύρο Παππά και την Προεδρία της Δημοκρατίας που έχει θέσει την οργάνωση απονομής των βραβείων υπό την Αιγίδα της.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και στον χαιρετισμό που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του για τη βράβευσή του. Ειδικότερα, υπογράμμισε την σημασία των διμερών ανταλλαγών, ειδικά στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών, εν μέσω μειζόνων παγκόσμιων προκλήσεων και αντιπαραθέσεων (όπως η ένοπλη αντιπαράθεση στην Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, οικονομική υστέρηση και οι ανισότητες στον χώρο της υγείας ειδικά στην Αφρική), που απαιτούν μεγάλες και σοβαρές παρεμβάσεις που σήμερα σπανίζουν. Μάλιστα, την 1η Νοεμβρίου κατά την παραλαβή του «Βραβείου Προσφοράς στα Κοινά» τόνισε ότι «καλύτερος τρόπος προαγωγής του Ελληνισμού στο εξωτερικό είναι οι Έλληνες Ομογενείς που διαπρέπουν στους τομείς ενασχόλησής τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βοστώνη: Η Νίκη Κεραμέως σε εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και την επιστολική ψήφο

Νέα Υόρκη: Προετοιμασίες για τη Μεγάλη Παρέλαση των Ελληνοαμερικανών και παράλληλες εκδηλώσεις

Μπανγκόκ: Δύο Καστοριανοί νοστιμεύουν τους Ταϊλανδούς με το ελληνικό εστιατόριό τους